window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-92677518-1');

La pebrereta: una de les receptes més representatives de la gastronomia de la Vila Joiosa

Per |2018-03-09T12:27:41+01:006 de març de 2018|Categories: Receptes|Etiquetes: , , , , |Sense comentaris

La pebrereta es un plat originari de la Vila Joiosa i de gran arrelament entre els vilers, consumit principalment en els mesos de més calor. Aquesta recepta s’elabora amb pebrera verda, carabassa, tomaca i sangatxo, i encara que aquest últim forma part de la recepta original també hi ha una variant del plat en el qual aquest peix és substituït per carn, passant-se a utilitzar la costella de porc.

El consum de la pebrereta, com vos comentava en la introducció, es centra durant els mesos estivals de l’any i una de les raons principals és perquè un dels seus ingredients és la carabassa i aquesta es comença a veure pels mercats a la primavera i estiu (en el nostre cas utilitzem la varietat que rep el nom de carabassa vilera).

La pebrereta: una de les receptes més representatives de la gastronomia de la Vila Joiosa

A part del conegut concurs tradicional de pebrereta que es realitza tots els anys

(i que enguany tindrà lloc el Divendres 1 de Juny), també s’organitza un concurs en el barri de l’Ermita, on agricultors exhibeixen les seues millors carabasses en un intent de promocionar aquesta hortalissa vilera. I és aquesta la varietat que solem utilitzar per a molts altres plats tradicionals, incloent arrossos com el de llampuga i carabassa, el qual solament es prepara a la fi d’estiu a causa que la llampuga és un peix de temporada i coincideix amb la temporalitat d’aquesta hortalissa.

Un altre ingredient utilitzat i sobre el qual pense que es mereix un esment especial és el sangatxo

una part de la tonyina (i que també es troba en altres peixos) que es localitza pegat a l’espina central, entre aquesta i el múscul, mostrant-se en un to marró molt fosc i que es conserva en salaó. Originàriament era una d’aqueixes parts amb poc valor comercial que s’utilitzava en receptes d’origen humil.

La pebrereta: una de les receptes més representatives de la gastronomia de la Vila Joiosa

Arribats a aquest punt, i després de posar-vos un poc en antecedents, passaré a presentar-vos la recepta d’aquest estupend plat, i com sempre us dic, les receptes que us propose s’elaboren amb diferents matisos en cada casa, per la qual cosa m’agradaria que em comentàreu de quina manera la prepareu.

Finalment, recordeu que per a aquesta recepta també es pot substituir el sangatxo per sal i així ser apta per a dietes vegetarianes.

Ingredients

 • 800 gr. de carabassa
 • 2 pebreres verdes
 • 1 cap d’alls
 • 2 kg. de tomaques madures
 • 50 cl. d’oli d’oliva
 • 1 cullerada de pebrera roja
 • 300 gr. de sangatxo

La pebrereta: una de les receptes més representatives de la gastronomia de la Vila Joiosa

Elaboració

 1. Trossegem en daus xicotets el sangatxo i ho posem en aigua per a dessalar-ho durant 2 hores, canviant l’aigua cada 30 minuts
 2. Netegem els pebrots de llavors, així com la carabassa, i llevem la pell, per a tallar-ho tot en trossos de 2-3 cm.
 3. Ratllem les tomaques
 4. En una olla posem l’oli d’oliva
 5. Sofregim els alls sense pelar, els pebrots en trossos i la carabassa, ingredient a ingredient, i els apartem
 6. Afegim la pebrera roja a l’oli i removem
 7. Afegim ràpidament les tomaques a l’oli i la pebrera roja per a evitar que aquest se’ns creme
 8. Incorporem els alls a la tomaca i el sangatxo
 9. A meitat de cocció, abans que la tomaca haja perdut tota l’aigua, afegim el pebrot i la carabassa i deixem coure a foc fluix
 10. Quan punxem la carabassa i notem que està blaneta ja podem parar el foc i tenim per fi nostra pebrereta preparada

En cap moment de la recepta afegim sal, ja que aquesta li l’aportarà el sangatxo. És recomanable provar-la quasi al final de la cocció i si creeu que necessita una mica de sal afegir-la en aqueix moment.

Elaboració de la pebrereta

Concurs de pebrereta de la Vila Joiosa de l'any 2016

Comparte

Sobre l'autor:

Jaume Pinet
Bienvenidos y bienvenidas a Jaume Pinet Cuiner, el espacio web en el que trato de recoger y contar mis experiencias al mundo de la cocina, y más en concreto de la cocina tradicional marinera, donde espero que sea un punto de encuentro con personas que, como yo, sienten pasión y amor por el mar y sus rincones.

Deixa un comentari