Aquesta recepta és la que fem en el restaurant i és la que feia mon pare a bord. Els peixos són orientatius perquè en un calder en la barca es solien utilitzar els peixos més barats i els que s’havien trencat i per tant no eren bons per a la venda. És a dir, que la combinacions possible de peix són moltíssimes. En esta recepta utilitzem col i creïlla dos ingredients molt utilitzats en el receptari viler encara que podem no incloure’ls ja que a bord no es tenien aquests ingredients habitualment.

Ingredients per a 4 persones

  • 1 quilo de creïlles
  • 1/4 de col
  • 400 gr. d’arròs
  • 2 kg. de peix net: rap, rata, aranya, ros, pajel, caballa… (aprox. 1/2 quilo per persona)
  • 2 nyores
  • 4-5 dents d’all
  • 1 tomaca
  • Oli d’oliva
  • Safrà
  • Sal
  • Aigua

Preparació

  1. Sofregim la creïlla i la col i apartem. Per a la picada sofregim la ñora, els alls i la tomaca, si tenim el fetge del rap també ho sofregim. Ho posem tot en el morter i ho piquem, afegint la sal i el safrà
  2. A continuació en una olla alta afegim oli i sofregim el peix mes dur (rata, rap, ros) apartem
  3. Afegim la creïlla i la col i col·loquem el peix més dur que hem sofregit prèviament, i que necessita mes cocció, afegim aigua fins a cobrir-ho tot i afegim el picada del morter. Bullim durant 10 minuts i posem la resta del peix i bullim 10 minuts més
  4. Apartem el peix, la creïlla i la col i colem el caldo
  5. En una paella (a bord utilitzen peroles altes d’alumini per les característiques especials que té una cuina en un barco) sofregim l’arròs i afegim el caldo. Coem l’arròs durant 18 minuts

Recomanació

Mentres acabem de coure l’arròs mengem el peix, la creïlla i la col.