Per a l’elaboració d’un menú en una data assenyalada o per a una temàtica en concret, i degut a la nostra filosofia de treballar amb productes de temporada, és fonamental conéixer bé el teu entorn per a no haver de recórrer a aliments no naturals o fora de l’estacionalitat.

A més, i en el nostre cas, ens trobem amb la necessitat de conéixer bé el receptari tradicional de la nostra localitat i comarca, basat en la cuina marinera que es realitzava diàriament a bord de les barques de pesca.

I aquestes van ser, en essència, les dificultats amb les quals ens vam trobar en la Taberna Tres14 en les últimes jornades en les quals vam participar el mes passat:

utilitzar un producte de temporada i el receptari propi de la Marina Baixa, i més concretament, receptes de la cuina marinera de la Vila Joiosa

Receptes com els bollets a la lloseta i la pebrereta, tan popular a la Vila Joiosa, van ser les triades per als entrants d’aquestes jornades.

És just dir que la pebrereta és un plat més típic dels mesos estivals, quan apareixen les primeres carabasses vileres (les quals estan en un estat òptim per a preparar aquesta recepta), però gràcies a les propietats d’aquesta carabassa podem gaudir-la durant tot l’any i utilitzar-la en multitud de plats com a guisats i arrossos. A més, és àmpliament coneguda la seua utilització en arrossos com el de llampuga o llucet (aquest últim també elaborat amb espinacs o bledes).

Entrant en l’apartat del peix, succeeix que durant aquests mesos hivernals els mol·luscos cefalòpodes com són el polp, la sèpia i els calamars, estan en el seu millor moment

si ens centrem en el polp, és durant aquests mesos que en la nostra localitat s’alça la veda per a poder pescar-los amb nanses pels vaixells d’arts menors que treballen en les nostres costes, per la qual cosa hi ha un augment en les seues captures i una baixada de preu considerable, la qual cosa ens ha decantat a utilitzar-los en el nostre plat principal.

Arròs amb polp de roca, carxofes i cigrons

Així, per a l’elaboració del menú de les 1as jornadas BBB ens vam decantar per oferir com a colofó un arròs elaborat amb polp de roca (ací teniu la meua manera de bullir-ho), carxofes i cigrons. Aquest últim ingredient potser és més tradicional utilitzar-ho en arrossos i paelles de carn en la zona d’Alacant, però com tinc una devoció especial per aquest producte, el vaig combinar amb aquest arròs, la qual cosa li va donar un resultat genial.

Sense més, us deixe amb l’elaboració d’aquesta recepta

que, i com sempre dic, està presentada d’una forma molt personal i, encara que porta diversos passos, mai resultaran difícils de seguir. Espere que us animeu a preparar-la i així descobrireu un fantàstic arròs amb productes molt típics de la nostra zona i fàcils i barats d’aconseguir en aquestes dates.

Ingredients per a quatre persones

 • 1 polp d’1 ½ quilos
 • 1 tomaca
 • ½ ceba
 • 2 alls
 • 2 nyores
 • 440 grams d’arròs (varietat Albufera)
 • 3 carxofes
 • 200 grams de cigrons
 • Pebre roig dolç
 • Orenga
 • Sal
 • Oli d’oliva
 • L’aigua resultant de la cocció del polp

Elaboració

Cigrons:

 1. Els posem en remull la nit anterior
 2. L’endemà, els guisem durant 40 minuts en una olla expressa

Cocció del polp:

 1. Netegem el polp i li llevem el cap
 2. Bullim el polp sense el cap en 4 litres d’aigua, durant 45 minuts
 3. Seguidament, traiem el polp de l’aigua i conservem aquesta per a un següent passe

Cocció del cap del polp:

 1. Trossegem el cap en trossos d’1 cm. aproximadament
 2. Piquem ½ ceba
 3. Posem en una xicoteta paella o cassó 50 ml. d’oli d’oliva, la ceba i el cap del polp trossejat
 4. El tapem i guisem a foc lent durant 30 minuts
 5. Mancant cinc minuts d’apagar el foc, incorporem el pebre roig i l’orenga

La salmorreta:

 1. En la mateixa paella on cuinarem l’arròs posem 80 ml. d’oli d’oliva (normalment jo utilitze una paella de 55 cm. de diàmetre)
 2. Incorporem la tomaca tallada a grillons, els alls i la nyora sense llavors i sofregim a tot a foc mitjà
 3. Apartem tot i ho piquem en un morter (o amb una batedora de mà)

L’arròs:

 1. Mantenim l’aigua del polp calent en una olla a part
 2. En la paella a foc mitjà incorporem les carxofes tallades en quarts i les ofeguem
 3. Afegim l’arròs i el sofregim fins que quede transparent
 4. Seguidament incorporem la salmorreta
 5. Afegim el cap de polp guisada
 6. Afegim els cigrons
 7. Removem i posem 2 litres de l’aigua del polp
 8. Als deu minuts d’estar coent l’arròs, posem per damunt les potes de polp cuites
 9. L’arròs ha de coure entre set i nou minuts més