window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-92677518-1');

Arròs melós de sèpia, rap i bajoqueta

Per |2018-06-03T18:18:08+02:0023 de gener de 2018|Categories: Receptes|Etiquetes: , , |Sense comentaris

Continuant amb la línia que he seguit últimament on vos he parlat un poc sobre el nostre entorn, plats tradicionals i matèries primeres principals, com són l’arròs i el peix, ara vaig posar-ho en pràctica i vos presente una recepta basada en aquests ingredients.

Per a l’ocasió he elaborat un plat d’arròs melós amb peix

i sense més ho detalle a continuació.

Ingredients per a 4 racions

  • 2 ½ litres d’aigua
  • ½ ceba xicoteta
  • 1 tomaca madura
  • 2 alls
  • 2 nyores
  • 150 gr. de bajoqueta
  • 400 gr. d’arròs
  • 500 gr. de morralla
  • 250 gr. de cranc blanc
  • 250 gr. de galera
  • 1 rap d’aproximadament 1 quilo
  • 1 sèpia
  • Oli d’oliva
  • Sal

Arroz meloso de sepia, rape y judía ancha

Elaboració

Preparem el caldo:

  1. Posem una olla alta al foc i li afegim 2 cullerades soperes d’oli d’oliva
  2. Sofregim a foc fort la morralla, les galeres, els crancs, el cap del rap i les potes de la sèpia
  3. Quan estiga torrat li afegim l’aigua
  4. Quan comence a bullir ho deixem durant 30 minuts
  5. Passat aquest temps ho parem, traiem el cap de la sèpia i ho deixem infusionant 30 minuts més

Preparamos l’arròs:

  1. Li llevem al rap l’espina i la pell i la guardem (podem congelar-la i ens servirà per a fer un altre fons), trossegem les potes i el cos de la sèpia
  2. Posem una olla al foc i li afegim dues cullerades d’oli d’oliva i ho posem a foc mitjà
  3. Tallem la tomaca i pelem els alls i els posem a daurar
  4. Una vegada sofregits els posem en un morter i els piquem bé
  5. Una vegada picats li afegim nyora (en aquesta recepta utilitze la nyora ja en pols; per a tenir-la així simplement la fregiu en el mateix oli on poseu els alls i les tomaques i la deixeu refredar. Una vegada freda la piqueu ben picada en un morter)
  6. En la mateixa olla que estem utilitzant afegim la ceba tallada molt xicoteta i la daurem
  7. Afegim la sèpia i el rap
  8. Afegim l’arròs, 4 cullerots (entre 80 i 100 grams d’arròs; jo utilitze un cullerot que li caben uns 100 grams d’arròs i és el mateix que utilitze per a mesurar el brou)
  9. Els sofregim una mica, pugem el foc i afegim el caldo
  10. Li afegim la proporció d’1 a 4 (per a aquest cas concret, en el foc que estic utilitzant i la varietat d’arròs bomba). Açò vol dir que per cada mesura d’arròs li posem 4 mesures d’aigua (o caldo en aquest cas). Així, per exemple, si posem 400 gr. d’arròs necessitarem aproximadament 1,6 litres de caldo
  11. Quan comence a bollir li afegim la salmorreta i removem
  12. Tallem els fesols i les afegim
  13. Coem l’arròs durant 17 minuts a foc fort i removent de tant en tant. En el supòsit que ens quedem curts de brou podem anar afegint més a poc a poc, tenint en compte que el brou ha d’estar calent i assegurant-nos que no tallem la cocció

Presentació de l'arròs melós

Vídeo recepta de l'arròs melós de sèpia, rap i bajoqueta

Aquest vídeo conté les cançons “May the force be with you (and also with you)” i “AwnYu” de Pimpstrut Local #13, disponibles baix la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0).

Sobre l'autor:

Jaume Pinet
Bienvenidos y bienvenidas a Jaume Pinet Cuiner, el espacio web en el que trato de recoger y contar mis experiencias al mundo de la cocina, y más en concreto de la cocina tradicional marinera, donde espero que sea un punto de encuentro con personas que, como yo, sienten pasión y amor por el mar y sus rincones.

Deixa un comentari