Jaume Pinet Cuiner

Qui sóc

Benvinguts i benvingudes a Jaume Pinet Cuiner, l’espai web al qual tracte de recollir i contar les meues experiències al món de la cuina, i més en concret de la cuina tradicional marinera, on espere que siga un punt de trobament amb persones que, com jo, senten passió i estima per la mar i els seus indrets.

Fent un poc d’història, tot començà als anys setanta, quan vaig nàixer a 1973 a La Vila Joiosa, un poble de la costa alacantina de gran tradició marinera.

La passió pel mar em ve des de ben jove, quan vaig tenir l’ocasió d’embarcar en el vaixell de món pare, qui es dedicava a la pesca d’arrossegament, i des d’aleshores he estat vinculat, irremeiablement, a la mar i el seu entorn.

Mirant endarrere, recorde aquells estius quan no tenia col·legi i m’embarcava i passava els dies pescant en caladors de les Illes Balears, coneixent així en primera persona l’ofici de pescador i tenint contacte de primera mà amb la cuina i el receptari mariner tradicional.

Qui sóc

A mitjans dels anys vuitanta la meua família va inaugurar el nostre primer restaurant, el “Pinet el Pescador“, enfront del club nàutic de la Vila Joiosa, amb molts esforços i dedicació.

Va ser aleshores quan vaig acabar els estudis i vaig començar a ajudar la meua família en el restaurant, en primer lloc en sala i més tard a la cuina, combinant-ho amb tasques com a mariner en els vaixells de la família i com a comprador de peix en la llotja per a proveir el nostre restaurant amb els millors peixos i mariscs.

Entusiasmat per aquest món del peix i amb una incipient motivació per conèixer-lo més en profunditat em va portar a viure-ho des de dins, embarcant-me esporàdicament en vaixells d’arts menors per saber-ne més de l’ofici, la manipulació i l’origen del nostre peix.

Qui sóc

I així arribem a l’actualitat, més de 20 anys després, on seguisc fidel a aquesta filosofia i manera d’entendre la nostra cuina, ara també meua, i actualment gaudint-ho al costat de la meua dona, Meri Blázquez, en el restaurant que portem junts a la Vila Joiosa, la Taberna Tres14.

Inclós avui, totes les vesprades, m’acoste a la llotja de peix de la Vila Joiosa i em proveisc de peixos i mariscs de temporada, per tal de preparar-los l’endemà, cuinant plats basats en el receptari tradicional i mariner i, com m’agrada anomenar-ho, “cuina de barca“, que no és altra cosa que la manera que tenien els mariners, temps passat, de preparar les captures del dia, constituint la manera més autèntica i pura de cuina marinera.

Sempre mirant a la mar.